Kilincs, avagy ami az ajtózár mellett van 1. rész

biztonsági ajtó zárcsere

Kilincs, avagy ami az ajtózár mellett van 1. rész

Már rengeteget beszéltünk a különféle ajtózárakról, milyen típusok vannak, milyen működéssel és biztonsági fokozattal, de még a kilincsekről, siltekről szó sem esett, pedig ez a második legfontosabb védelmi vonala a nyílászáróinknak.

Ha elsőre ránézünk egy kilincsre vagy siltre szinte mindet egyformának találjuk, vannak köztük rusztikusabb megjelenésűek, modern kialakításúak, elegánsak és már-már csicsásak is, de mindegyik ugyanazt tudja. Vagy mégsem? Itt a pont! Lehet hogy két kilincs kívülről teljesen egyformának néz ki, de biztonsági szempontból már teljesen más tészta a kettő.

Bejárati ajtóknál

A kilincs biztonsági fokát a hozzá tartozó silt anyaga és annak vastagsága dönti el. Számtalanszor belefuthatunk olyan siltekkel szerelt kilincsekkel, melyek már-már papírvékonyak. Egy ilyen vékony anyagot alkalmazva az ajtónk és így az otthonunk is lényegesen sebezhetőbbé válik a besurranó tolvajok ellen. Bejárati ajtónál mindenképpen érdemes belülről szerelhető, ún. biztonsági kilincset választani. Ez annyit jelent, hogy kívülről semmilyen csavar nem látszik a kilincsen így a betörők sem tudnak hozzáférni.

Beltéri ajtóknál

Itt már nyugodtabban kijelenthetjük, hogy nem annyira fontos a biztonság, így minden további nélkül egy tetszetősebb modell mellett tehetjük le a voksunkat.

Jobbos vagy balos?

Lényeges szempont az is, hogy az ajtóm jobbra vagy balra nyílik. Ez azért fontos, mert a biztonságos kilincsnél alapvető kritérium, hogy a külső oldalon található silten ne legyen látható csavar vagy furat. Az ilyen típusú kilincseknél a furat a belső részre esik. A behatolókat is visszatarthatja egy ilyen kilincs, mivel a gyakorlottabb tolvajok egyből rájönnek, hogy itt nehezebb lesz bejutniuk és inkább keresnek egy olyan ajtót, ahol a tulajdonos a vásárlásnál nem volt ennyire felkészült.

Ha már megvan a ajtózár

Ha már egy meglévő ajtózárhoz keres kilincset akkor a következőket kel tennie. Meg kell mérnie a kilincslyuk közepétől és a cilinderlyuk közepétől lévő távolságot így biztosan olyan silttel szerelt kilincset fog választani, amit még fel is lehet szerelni. Ha ezt nem teszi meg, vagy rosszul méri meg, akkor silten lévő kulcslyuk nem lesz egy vonalban a ajtózárban lévő cilinderlyukkal és nem lehet felszerelni.

Néhány típust szélesebb silttel szerelnek ezért érdemes azt is megmérni, hogy milyen szélességű fér el az ajtónkon, hogy az megfelelően tudjon záródni.

Cikkünk folytatásában rátérünk a többpontos ajtózárakra és az ablakokat sem hagyjuk ki a sorból.

Azonnali segítség Zárcsere, zárszerelés esetén

+36-30-827-33-60 vagy +36-70-237-74-71 éjjel-nappal!

Zárszerelés

Minden nap
0-24 elérhetőek
vagyunk.
Budapesten és
Pest megyében.