Mit várhatunk el egy garázskaputól Garázsvédelem

garázskapuzár cseréje

Mit várhatunk el egy garázskaputól?!

A garázskapuval szemben támasztott fontos követelmény, hogy megóvja az ott tárolt értékeinket a betörőktől, de vajon mikor jelenthetjük ki biztossággal, hogy a mi garázskapunk biztonságos?

MABISZ minősítés

A Magyar Biztosítók Szövetsége 1990-ben alakult. A szövetség internetes oldalán számos biztonságtechnikai ajánlást találunk, melyekből információt szerezhetünk az általuk bevizsgált és biztonságosnak minősített terméket, így a garázskapuk választékáról is. Ez a későbbiekben akkor lesz fontos, amikor biztosítást kötünk, ugyanis a biztosító társaságok csak akkor kötnek szerződést, ha megfelelő biztonsági kategóriájú a helyiség, amit biztosítani szeretnénk.

Ez a fajta minősítés európai szabványok szerint történik, a vizsgálathoz használt gépek is minősítettek. A MABISZ által bevizsgált garázskapuk esetében a legfontosabb szempont, hogy megfeleljenek a magyar és európai szabványok által előírt követelményeknek. Ezek a vizsgálatok azt határozzák meg, hogy az rendelkezésre álló idő és szerszámok felhasználásával feltörhető-e a biztonsági rendszere az adott nyílászárónak.

Garázskapukra is vonatkozik az osztályozás

A nyílászárókat 6 biztonsági osztályba sorolják aszerint, hogy milyen biztonsági szintnek felelnek meg a szabványok szerint. Az első biztonsági osztállyal rendelkezők egyáltalán nem rendelkeznek biztonsági funkcióval, könnyedén behatolhat rajta bárki. A második osztály 3 perces behatolás elleni védelmet jelent, vagyis különböző csavarhúzókkal és fogókkal ennyi idő alatt nem tudunk átjutni rajta. A hármas szintbe azok a garázskapuk vagy ajtók sorolhatók, melyeket 5 perc alatt nem lehet feltörni csavarhúzókkal, ékekkel, fogókkal és feszítővassal. A negyedik osztály abban különbözik az előzőtől, hogy itt már egy másfél kilós kalapács, fejsze, csapszegvágó, hidegvágó, kézifűrész valamint villamos fúrógép ostromának is 10 percig ellen kell állnia.
Fokozottan veszélyeztetett épületeknél ajánlott az 5-6-os osztályba sorolt termékek közül választani.
Ezek képesek 15-20 percig ellenállni erős gépekkel történő ostromnak is.

Hogyan válasszak akkor garázskaput?

Mindenképpen ajánlott a vásárláskor elkérni a biztonsági osztályba sorolásról készült dokumentumot és a hozzá tartozó telepítési dokumentációt. Hiába vesszük meg a legdrágább, legmagasabb osztályba sorolt terméket, ha a beépítésnél hibáznak a szakemberek. Ilyen esetben a biztosító sem tud garanciát vállalni. Természetesen a biztosítók mindig kifogással élnek a kár megtérítésével kapcsolatban, így erre fokozottan figyelnünk kell.

Egy garázskapu kiválasztásánál tehát eléggé résen kell lenni, mert ugye senki sem szeretné, ha meglovasítanák az autóját és egyéb értékeit?

Zárcsere garázskapuban

+36-30-827-33-60 vagy +36-70-237-74-71 éjjel-nappal!

zár cseréje

Minden nap
0-24 elérhetőek
vagyunk.
Budapesten és
Pest megyében.