Zárszerelés, otthoni praktikák vagy szakember?

zárszerelés

Zárszerelés, otthoni praktikák vagy szakember?

Zárszerelésre van szükség, ha mondjuk van egy zárunk, de már sajnos nem úgy működik, mint régen, szorul benne a kulcs és emiatt nehezen tudjuk csak kinyitni.

Vannak azonban olyan házi praktikák, melyekkel egy kicsit elodázhatjuk a szakember kihívását, és az esetleges pénzköltést egy új zárra.

A zárakkal kapcsolatban a legfontosabb tény, hogy többnyire sokkal erősebb és keményebb anyagból készítik őket, mint a hozzájuk szabott kulcsokat. Így hát mindenképpen érdemes bizonyos időközönként átnézni a kulcsot, főleg ha tapasztaljuk, hogy kissé akadozik a zárban és a nyitás sem megy a legkönnyebben. Ha már felfedezel a kulcson kopásnyomokat, akkor mindenképpen érdemes tenni valamit.
A zár szétszerelése teljesen fölösleges lépés lenne, főképp ha nem vagyunk szakértők ebben a témában, ehelyett csupán csak csavarozzuk ki a zárat az ajtóból, így könnyebb az olajozás és a tisztítás is.

Zárszerelés, otthoni praktikák vagy szakember?

Grafitpor, paraffin, szappan, e három anyag az egyik legalapabb a zárok gyorsjavításánál.
Amennyiben csak apróbb kopásnyomokat tapasztalunk a kulcson, akkor még alkalmazhatjuk a házi praktikákat, hogy későbbre halasszuk a zárcserét, ugyanis gyakorta a zárba beragadt és lerakódott kosz is lehet a ludas. Ezt a legkönnyebben a háztartási vagy barkácsboltokban beszerezhető zsíroldó szerrel lehet feloldani, csak bele kell fújni egy kis adagot a zárba. Ez egyben feloldja a szennyeződést, és zsíroz is.

Olyan olajokkal amik nem kifejezetten zárakhoz ajánlott, mint például az étolaj és a gépolaj, semmiképpen se próbálkozzunk! Lehet, hogy egy kis ideig hatnak, és megoldják a zárszorulási problémánkat, de egy idő után ezek az olajok egy sűrű, nyúlós eleggyé állnak össze, melyek kerek perec tönkrevágják a zárat.

Vannak olyan típusú zárak, amiket nem szoktak olajozni, hanem a grafitport szokták alkalmazni az átmeneti javulás érdekében, ez típus pedig a cilinderzár. Ezt az anyagot szintén barkácsboltokban lehet beszerezni, pár grammot szükséges csak venni, hiszen az éveken át elegendő lesz, de helyettesíthető a grafitceruza belsejéből készített őrleménnyel is. Ezzel a módszerrel a kopott záron is segíthetünk, mivel az apró szemcséjű por az alkatrészekre rakódik, így könnyen bele tudjuk csúsztatni a kulcsot, szinte mintha új lenne.

A zár karbantartása mellett azért a kulcsról sem szabad elfeledkeznünk. Kulcsainkat úgy tudjuk letisztítani, hogy meleg szappanos vízben alaposan átmossuk, majd zsíroldó szerrel, vagy egy kis parafinnal jó alaposan bedörzsöljük. Ezzel a módszerrel egy ideig biztos nem kell félnünk attól, hogy szorul, vagy akadozik a kulcs a zárban.

Idáig istenítettük a házi praktikákat, de azért bele kell gondolnunk, hogy rendben van, átmenetileg alkalmazhatunk ilyen megoldásokat, de azért csak az otthonunk biztonságáról van szó!
Mivel a betörések zömében az ablakokon, ajtókon keresztül történik, egy jó minőségű, jó állapotú, és rendszeresen karbantartott zár igen fontos lehet, hiszen azért az nem kerül annyiba, mint ha például az egyik értéktárgyunkat lovasítanák meg.

Érdemes mindenféleképpen egy rutinos, de ugyanakkor tájékozott szakember segítségét kérni, hogy minden betörési formára kiterjedő megoldást találhassanak, amely még a pénztárcáját is megkíméli.

Zárszerelésért hívjon bizalommal

+36-30-827-33-60 vagy +36-70-237-74-71 éjjel-nappal!

zárszerelésre

Minden nap
0-24 elérhetőek
vagyunk.
Budapesten és
Pest megyében.